Pályázat

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én ismét digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája: a DEMÓ 2 elnevezésű programban több mint húsz múzeum vesz részt – adta hírül az MTI.

    A szervezők közleménye szerint a második alkalommal megszervezett Digitális edukációs múzeumi órákon (DEMÓ) a múzeumpedagógiai anyagok a nemzeti összetartozás napjához kötődnek majd.
A múzeumpedagógiai feladatokban irodalmi, történelmi, földrajzi és művészeti feladványok is lesznek. Szó lesz például a népzene rockgitárjáról, arról, hogy mivel töltötték idejüket a pásztorok, és két magyar bátor repülőgép-pilótáról, akik világrekordot felállítva átrepülték az Atlanti-óceánt.
A diákok divatbemutatón ismerhetik meg a Kárpát-medence tájegységeinek viseleteit, Petőfi évtizedekre elveszett dagerrotípiájának nyomába eredhetnek, érdekességeket tudhatnak meg a „vörös térképről”, amely az 1920-as trianoni béketárgyalásra készült, valamint híres magyar találmányokhoz kapcsolódó játékos feladatokat is megoldhatnak. Jocó bácsi, a program szakmai házigazdája pedig különleges videóval készül a trianoni döntés 100. évfordulójának történelmi összefüggéseiről.
A diákok a múzeumi videók, prezentációk, interaktív anyagok megtekintése után egy totót oldhatnak meg. A játék továbbra is a mozaikmuzemtura.hu oldalon zajlik majd, a totó a Redmenta online kvízplatformon.
A DEMÓ 2-n részt vesz a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Bélyegmúzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Déri Múzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a gödöllői királyi kastély, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, a pákozdi Katonai emlékpark, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
A DEMÓ-ra elsősorban pedagógusok jelentkezését várják, akik általános iskolás, 5–8. évfolyamos diákjaikkal vehetnek részt a vetélkedőn és a digitális múzeumpedagógiai napon. A tanárok az esemény előtt egy nappal megkapják a feladatokat és kérdőíveket.
A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.